Ájurvédské recepty



Ájurvédská kuchyně

Jídlo může být pro organismus lékem stejně jako jedem. V ájurvédě se učíme vhodně kombinovat suroviny tak, aby výsledný pokrm korespondoval s denní i roční dobou a potřebami našeho těla. 

image

ingredients

koriandr celý: 1/2 šálku
kumín/římský kmín celý: 1/4 šálku
černý pepř celý: 2 čajové lžičky
fenykl celý: 1 čajová lžička
kardamom: 6 zelených tobolek
hřebíček: 10 ks

NÁPOJ Z KOŘENÍ NA ZVÝŠENÍ IMUNITY

Směs koření opražíme na suché pánvi na nízkém plameni, dokud koření nepustí aroma. Po vychlazení přidáme 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy a 1/2 čajové lžičky sušeného zázvorového prášku. Vše dohromady pomeleme v mlýnku na koření (funguje i mlýnek na kávu). Směs uchováváme ve skleničce.
Pro samotný nápoj dáme do kastrůlku 2 a půl šálku vody, 3 čajové lžičky směsi koření a 2 polévkové lžíce přírodního cukru (jaggery či jiný), dobře promícháme a vaříme 5 minut. Poté odstavíme ze sporáku a přidáme 1/4 šálku mléka (to by mělo být co nejkvalitnější), zamícháme, rozlejeme do sklenic a podáváme jako "svačinu".

ingredients

125 ml semoliny (speciální druh hrubé
krupice, k dostání ve zdravé výživě)
2 lžíce ghí
¼ l vody
1 šalotka nebo malá cibule
½ cm plátek zázvoru
½ lžičky hořčičných semínek
5 ks kešu oříšků
15 – 20 rozinek
cca ½ lžičky soli

UPAMA naslano (3 porce)

Připravte si šalotku nakrájenou nadrobno. Taktéž nakrájejte zázvor na jemno a dále kešu rozlámejte na menší kousky. Na pánvičce orestujte za stálého míchání krupici s malým množstvím ghí tak, aby se ghí vstřebalo, krupice byla úplně hladká a začínala chytat zlatou barvu. Odstavte stranou. Na větší pánvi nebo v kastrolu rozpusťte 1 – 2 polévkové lžíce ghí nebo oleje, orestujte hořčičné semínko. Když začne praskat, přidejte šalotku a zázvor a osmahněte dozlatova. Přidejte kešu, mírně opražte, pak rozinky. Po malé chvilce přidejte sůl a zalejte vodou. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání pomalu přisypávejte krupici. Když je směs hladká, nechejte ji 2 až 3 min dovařit na středním plameni. Podávejte jako snídani.

ingredients

kvalitní mléko: 2 šálky
kurkuma mletá: 3/4 čajové lžičky
roztlučený černý pepř: 1/2 čajové lžičky
skořice celá: 2-3 cm
strouhaný zázvor: 1 čajová lžička
kokosový olej: 1 čajová lžička

KURKUMOVÉ MLÉKO NA ZVÝŠENÍ IMUNITY 

Postup: vše v kastrůlku smícháme dohromady, na nízkém plameni ručně mícháme (šleháme), dokud nedojde k varu, mírně vychladíme a přidáme 1 čajovou lžičku medu (lze vynechat), promícháme a podáváme.

ingredients

1/3 lžičky celých nebo lehce rozemletých koriandrových semínek
1/3 lžičky fenyklových semínek
1/3 lžičky římského kmínu
1 šálek vody

ČAJ KKF – nektar pro zažívání 

Vodu s kořením přiveďte k varu a pak vyluhujte 10 minut. Přeceďte a pijte teplé (v létě o pokojové teplotě). Podporuje zažívání u všech konstitucí, odbourává tuk a toxiny. Vynikající ochlazující nápoj v horkém počasí! Lze připravit do termosky a popíjet po celý den.

ingredients

hrušky zelené tvrdší 4 ks
hřebíček 1/4 čajové lžičky
skořice mletá 1/4 čajové lžičky
kardamom 6 a více tobolek
zázvor mletý 1/4 čajové lžičky
muškátový oříšek nastrouhaný - troška
badyán 2 a více cípů
šafrán 2-3 blizny
sekané mandle - hrst

HRUŠKOVÁ HALVA

Oloupané hrušky nastrouháte na jemném struhadle, odlijete přebytečnou šťávu. Na ghí (1 lžíce) nebo másle opražíte směs koření mimo šafránu. Přidáte hrušky a na mírném plameni za pravidelného míchání vaříte cca 20 minut. Po asi 7 minutách vložíte šafrán a ke konci oloupané a najemno nasekané mandle.
Tuto halvu je možno připravit velmi chutně z mrkve, banánů či ananasu. V případě ananasu nechte vyvařit či předem odstrňte přebytečnou šťávu. Nemíchejte vícero druhů ovoce. Jde o vynikající teplý dezert, který můžete doplnit šlehačkou, flambovat či podávat jen tak. Může sloužit i jako samostatná snídaně.

ingredients

póha (rýžové vločky)
voda
sůl
koriandrové listy (popř. jiné zelené listy)
1 cibule
1 čili paprička
několik burských či jiných oříšků
olej
hořčičná semínk, římský kmín, kurkuma
kokos
citrónová šťáva

PÓHA - KAŠE Z RÝŽOVÝCH VLOČEK 

Vločky zalejete vodou a necháte cca 10 min odležet, osolíte a přidáte zelené listy. Cibuli i papričku nakrájíte na drobné kousky, na pánvi rozehřejete olej, vložíte hořčičné semínko, římský kmín a oříšky a společně opražíte, poté vložíte cibuli a papričku, necháte zpěnit a přidáte rýžové vločky a kurkumu a chvíli na malém plameni povaříte. Podáváte se strouhaným kokosem a citrónovou šťávou.
Rýžové vločky jsou lépe stravitelné než rýže či jiné obiloviny. Tuto kaši lze připravit na snídani, popř. večeři či jako svačinu.

ingredients

1 šálek mungo fazolí
1,5 l zeleninového či kuřecího vývaru (voda je taky fajn)
1 lžíce ghí, másla či kokosového nebo olivového oleje
2-3 šalotky
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky mleté skořice
1 chilli paprička
mořská sůl
čerstvý koriandr na servírování
1 citrón či mungo klíčky na servírování

MUNGO POLÉVKA (4 porce) 

Fazolky mungo zalijte kompletně vodou a nechte nasáknout alespoň dvě hodiny, lépe přes noc.
Ve středním hrnci orestujte na rozpuštěném ghí na jemné kostičky pokrájenou šalotku. Zamíchejte a restujte doměkka. Přidejte přeceděné fazolky, jemně pokrájenou chilli papričku, sůl a zalijte vše vývarem či vodou. Přiveďte k varu a částečně přiklopené na mírném plameni vařte, dokud nebudou fazolky měkké. V případě potřeby dolijte vodu. Na talíři ozdobte sekanou natí, popř. opraženými mungo klíčky.

ingredients

2 čajové lžičky kumínu, koriandru, hořčičného semínka
špetka čilli vloček
2 lžíce ghí
600 g mrkve
140 g červené čočky (dál)
7 cm zázvoru
opražená dýňová semínka

MRKVOVÁ POLÉVKA S DÁLEM (4 porce) 

Na ghí opražte koření, přidejte nakrájený zázvor, mrkev a červenou čočku, promíchejte, přidejte horkou vodu, vařte cca 15 – 20 min. (Rozmixujte ručním mixérem). Servírujte s opraženými dýňovými semínky, pro velké jedlíky i s čapati plackou.

ingredients

2 – 3 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule
1 čerstvá chilli paprička
2cm čerstvého zázvoru
2 velké brambory
1 menší květák (cca 1 kg)
garam masala
1 plechovka (400ml) kokosového mléka
svazek čerstvého nasekaného koriandru/petržel
sůl a čerstvě mletý pepř
quinoa

KVĚTÁKOVÉ KARI S KOKOSOVÝM MLÉKEM (4 porce) 

Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku přepůlte, odstraňte semínka a nasekejte nadrobno. Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Květák rozeberte na růžičky. Košťál překrájejte na menší kousky a dejte k bramborám.
V hluboké pánvi rozpalte olej. Za občasného míchání na něm zpěňte cibuli. Přidejte k ní chilli a zázvor. Společně krátce opékejte. Přidejte brambory s košťálem květáku a společně orestujte. Přisypte garam masalu a důkladně promíchejte, aby se vše obalilo kořeněnou směsí. Vlijte kokosové mléko a pod pokličkou vařte na mírném plameni, až brambory změknou. Trvá to asi 10 minut. Nakonec přidejte růžičky květáku, promíchejte a povařte, až změknou. Trvá to asi 5 minut. Kari dochuťte solí a pepřem. Posypte nasekanou koriandrovou/petrželovou natí. Podávejte s quinou.

ingredients

1/2 šálku rýže
1/2 šálku mungo fazolek
1/2 šálku ovesných vloček
1/2 šálku čerstvého koriandru/petrželka
2 pol.lžíce ghí
černý pepř
sůl

PLACKY Z RÝŽE, DÁLU A KORIANDRU (4 porce) 

Uvaříme rýži a munfo fazolky, rozmixujeme, přidáme ovesné vločky a koriandr drobně nakrájený, osolíme, opepříme. Můžeme přidat i zázvor, nebo čili. Smažíme na ghí, hotové posypeme koriandrem. Podáváme jako přílohu k polévce.

ingredients

cizrnová mouka 4 dl (lze nahradit hladkou moukou, ale cizrnová má vyšší vyživovou hodnotu)
voda 3 dl
sůl špetka
kurkuma 1 čajová lžička
muškátový oříšek 1 čajová lžička
koriandr ml. 1 čajová lžička
římský kmín 1 čajová lžička
prášek do pečiva (špetka)
ghí na smažení
zelenina (mrkev, cibule, květák - nepředvařený, brambory, baklažám ...)

SMAŽENÁ ZELENINA V TĚSTÍČKU (tzv. pakory) 

Zamíchejte mouku, koření a prášek do pečiva. Za stálého míchání přilévejte vodu, až dostanete hustší kaši. Omytou a nakrájenou zeleninu ponořte do těstíčka a smažte dozlatova v ghí na mírném plameni (asi 15 minut), nechte okapat a podávejte - např. s panýrem, polévkou, čatní, dušenou zeleninou, čilli pastou atd.

ingredients

středně velká jablka 3 ks
ghí/slunečnickový olej 3 polévkové lžíce
strouhaný zázvor 1 čajová lžička
skořicová kůra 2-3 cm
anýz 1/4 čajové lžičky
malá sušená paprička 1 ks
hřebíček 4-5 ks
badyán 1/2 hvězdice
kurkuma 1/4 čajové lžičky
přírodní cukr cca 2 polévkové lžíce
voda

JABLEČNÉ ČATNÍ 

Rozehřejete tuk, přidáte skořici, hřebíček, badyán a chvíli restujete. Dále přidáte anýz, zázvor, poté kurkumu a jablka. Jablka smažíte do té doby, než začnou měknout, pak podlijete trochou vody. Necháte dusit, až jablka úplně změknou a voda je vyvařená. Vmícháte cukr a mícháte do té doby, než má čatní konzistenci hustší omáčky. Kousky celého koření odstraníte. Podává se jako příloha k zeleninovým a luštěninovým pokrmůlm s rýží. Zpestří chuť a zahřívací vlastností podpoří trávení.

ingredients

cibule – šalotka
čilli
ghí

ČILLI PASTA 

Nakrájejte cibuli, nejlépe šalotku, na malé kousky, smíchejte s ghí, míchejte na nízkém plameni, nechte zhnědnout, postupně přidávejte velmi pomalu 2 – 4 lžíce čilli, ¼ lžičky soli a 3 lžičky cukru, odstavte z pánve, nechte mírně vychladnout. Podává se jako příloha k jídlům, podporuje trávení, nejvhodnější obdobím pro konzumaci je jaro, popř. podzim.

ingredients

mléko 3 litry
šťáva ze 3 citrónů

PANÝR/domácí sýr 

Do hrnce se silným dnem nalijte mléko a přiveďte k varu, zmírněte plamen, aby mléko nepřekypělo, postupně po troškách přilévejte citrónovou šťávu a zlehka promíchavejte. Přidá-li se příliš mnoho srážedla najednou, sýr je pak tvrdý a suchý. Až se mléko začne srážet, vypněte oheň a nechte pod poličkou 5 minut. Pokud se nevysráží bílý sýr a žlutá syrovátka, uveďte mléko znovu do varu a přidejte ještě citrónovu šťávu. Potom slijte přes husté sítko a nechte okapat asi 2 hodiny. syrovátku můžete použít např. na vaření rýže nebo lahodný nápoj s kořením a cukrem ... Panýr chutná výborně v pánvi mírně osmažený na ghí nebo nakrájený na kostičky v zeleninových omáčkách.

ingredients

mouka cca 500 g (např. hladká a celozrnná 1:1)
voda (syrovátka) 2-3 dl
sůl 1 čajová lžička
máslo na potření

ČAPATI placky 

V misce smíchejte mouku, sůl a vodu, vypracujte vláčné těsto a nechte 30 min odpočívat. Znovu prohněťte a rozdělte na cca 12 kuličeko velikosti vlašského ořechu. Na pomoučněné desce z nich vyválejte kulaté placky o průměru asi 15 cm. Jsou-li příliš tenké, špatně se nafukují, jsou-li příliš hrubé, zůstanou uvnitř syrové. Zahřejte pánev a položte do ní placku, za cca 50 sekund, když se objeví první bublinky a okraje se začnou zvedat, placku otočte na druhou stranu. Za cca 40 sekund se objeví větší bublinky. Vezměte čapati z pánve a uchopte do kleští a několik sekund přidržte nad plamenem. Čapati se nafoukne. Má být dobře propečená, bez vlhkých míst, s drobnými hnedými skvrnkami na povrchu. Položte na talíř a potřete máslem.

ingredients

máslo 350g
cizrnová mouka 400 g
cukr mletý 250g
koření: kardamom 1/2 čaj. lžičky nebo skořice 1 čaj. lžička
kokos (nemusí být): 2 polévkové lžíce

LADDU SLADKÉ KULIČKY 

V pánvi rozehřejte máslo a přisypte mouku, za stálého míchání smažte, dokud mouka nezíská zlatohnědou barvu. Přidejte kokos (nemusí být), kardamom nebo skořici a ještě chvíli pražte. Odstavte z ohně a přidejte mletý cukr, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Poté navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Můžete také hmotu ještě teplou rozprostřít na plech a po vychladnutí rozkrájet na kostičky.

ingredients

změklé máslo 120g
sušené mléko 125g
mletý cukr 115g
příchutě: karob se skořicí, drcené
ořechy, šafrán nebo vanilka rozvařená v trošce mléka aj.

KULIČKY SIMPLY 

Všechno smíchejte a vytvořte kuličky.

ingredients

cukr 80g
piškotová drť 200 g
mrkev 4 ks (uvařit)
citrónová šťáva - 1 polévková lžíce, popř. přidat i kůru
ořechy 50g
rum 3 polévkové lžíce
voda

MRKVOVÉ KULIČKY 

Svaříte cukr se 4 lžícemi vody, Přidáte piškotovou drť, citrónovou šťávu a kůru, 4 nastrouhané vařené mrkve, rum a rozemleté ořechy. Promícháte a uděláte hmotu, která drží pohromadě. Pokud je příliš hustá, přidejte rum nebo vodu, pokud je moc řídká, přidejte drť piškotů. Vytvoříte kuličky, které potom obalíte v kokosu. Milovníci ájurvédy můžou vyměnit rum za růžovou vodu.